Pod koniec lipca na unijną listę produktów o chronionych nazwach geograficznych trafiły kolejne 4 produkty z rynku owoców i warzyw. W ramach europejskiej polityki jakości i ochrony produktów wyjątkowych, wyróżnia się dwie kategorie produktów : produkty regionalne znanego pochodzenia, których dotyczy oznaczenie Chroniona Nazwa Pochodzenia oraz Chronione Oznaczenie Geograficzne, produkty tradycyjne, których dotyczy oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Pierwszym produktem jest „Plate de Florenville” – belgijski ziemniak starej, francuskiej odmiany „Rosa”, która, średnio wymaga 120 dni uprawy. Obszar geograficzny związany z nazwą „Plate de Florenville” to obszar położony na południu Belgii, zwany „belgijską Lotaryngią”.
Drugim produktem jest „Fesols de Santa Pau” – hiszpańska fasola tradycyjnych odmian Tavella Brisa, Setsetmanera i Gra Petit, sucha, ugotowana i konserwowana. Produkt przetworzony może być produkowany wyłącznie z fasoli spełniającej kryteria chronionej nazwy z wody i soli. Niedopuszczalne jest stosowanie jakichkolwiek innych dodatków lub konserwantów. Obszar geograficzny produkcji i przygotowywania fasoli to wszystkie gminy leżące w regionie Garrotxa we Wspólnocie Autonomicznej Katalonii leżącej w północno-wschodniej Hiszpanii.
Kolejny produkt to „Artichaut du Roussillon” – francuski karczoch uprawiany i zbierany na obszarze geograficznym obejmującym gminy departamentu Pyrénées Orientales. Po zbiorze partie karczochów podlegają homologacji i w ciągu maksymalnie 24 godzin są schładzane, sortowane, pakowane i wysyłane. Karczochy są zwilżane po zapakowaniu, co umożliwia ich lepszą konserwację, a okres pomiędzy zbiorem, a wysyłką nie może przekraczać 6 dni, aby zapewnić świeżość produktu.
Ostatni produkt to „Traditional Bramley Apple Pie Filling” – gwarantowana tradycyjna specjalność – jest jednorodną mieszanką kawałków jabłek Bramley, cukru i wody. Jabłka wykorzystywane do produkcji muszą mieć wielkość między 65 mm a 115 mm; są to jabłka całe, dojrzałe i nie mogą mieć poważnych uszkodzeń skórki, przecięć lub stłuczeń. Jabłka Bramley muszą być pokrojone w kawałki o minimalnej wymaganej wielkości 15 mm i dowolnym kształcie. Ta mieszanka składników musi zawierać dobrze uformowane kawałki owoców i mieć ścisłą konsystencję. Kawałki jabłek różnią się barwą i mogą mieć różne odcienie zieleni, która jest charakterystyczna dla odmiany Bramley’s Seedling. Dodanie przecieru z jabłek Bramley i mąki kukurydzianej jest opcjonalne, a zawartość jabłek Bramley powinna wynosić co najmniej 97%, zaś pozostałą część powinna stanowić woda dodawana podczas procesu gotowania. Przecier jest wytwarzany poprzez zastosowanie skórki, rdzenia i miąższu jabłek Bramley i poddanie ich działaniu ciepła i pary.
Źródło: FAMMU/FAPA