21 lutego bieżącego roku Komisja Europejska opublikowała dwa rozporządzenia wpisujące na unijną listę nazw chronionych kolejne dwa produkty – w rozporządzeniu 159/2014 - Patata dell’Alto Viterbese (Chronione Oznaczenie Geograficzne) – włoskie ziemniaki oraz w rozporządzeniu 160/2014 Szentesi paprika (Chronione Oznaczenie Geograficzne).
W przypadku tego pierwszego produktu są to warzywa uprawiane w prowincji Viterbo. Nazwa „Patata dell'Alto Viterbese” określa bulwy z odmian Monalisa, Ambra, Agata, Vivaldi, Finka, Marabel, Universa, Chopin, Arizona i Agria.
Natomiast drugi produkt – słodka węgierska papryka występuje w postaci papryki białej do faszerowania lub ostrej, spiczastej lub papryki Kápia oraz w końcu papryki w kształcie pomidora. Obszar produkcji papryki „Szentesi paprika” objętej chronionym oznaczeniem geograficznym znajduje się na terenie komitatu Csongrád i tworzy zwarty obszar.
Źródło: FAMMU/FAPA