Jak podkreślił dr Paweł Wojciechowski z Uniwersytetu Warszawskiego, rozporządzenie doprecyzowuje, ujednolica i upraszcza regulacje dotyczące informowania o żywności, ustala wielkość czcionki, obowiązek podawania wartości odżywczej czy informowania o składnikach „nano”. Rozporządzenie to zacznie obowiązywać z upływem trzech lat od wejścia w życie (nastąpi to w tym roku), natomiast z chwilą rozpoczęcia jego obowiązywania będą uchylane dyrektywy odnośnie etykietowania żywności. Profesor Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwrócił uwagę na nieprawidłowości w zakresie znakowania produktów spożywczych, które wynikać mogą z nieznajomości przepisów prawnych, rozbieżnej ich interpretacji lub celowego wprowadzania konsumenta w błąd. Nowe rozporządzenie normalizuje i ujednolica aspekty związane ze znakowaniem.
O innych założeniach dokumentu mówiła Joanna Markowska z Departamentu Rynków Rolnych MRiRW. Obowiązkowe informacje dotyczące żywności muszą być umieszczane na produkcie w widocznym miejscu, tak aby były łatwo zauważalne, czytelne i w razie konieczności nieusuwalne. Informacje takie nie mogą być pomniejszone, ukryte, zasłonięte czy przerwane jakimikolwiek innymi nadrukami, ilustracjami lub materiałami. Znaczenie etykiety podkreśliła Alicja Walkiewicz z Instytutu Żywności i Żywienia. Jej zdaniem, dostęp do właściwych informacji żywieniowych może istotnie przyczynić się do umożliwienia konsumentowi podejmowania
świadomych wyborów.
Na podstawie informacji BPJ.