W produkcji owoców przewagę stanowią jabłka z wynikiem około 11,0-13,0 tys. ton rocznie. Pozostałe ilości to zbiory owoców miękkich w tym truskawek – na poziomie około 10,0 tys. ton oraz malin – niecałe 3,0 tys. ton.
W minionym roku Norwegowie zaimportowali w sumie 475,6 tys. ton produktów ogrodnictwa, w tym 347,8 tys. ton to owoce, a 127,7 tys. ton – warzywa. Dla porównania w pierwszym półroczu bieżącego roku wielkość importu to niecałe 265,0 tys. ton, w tym 186,7 tys. ton to owce i 78,2 tys. ton warzywa. W imporcie dominowały banany – ponad 81,2 tys. ton oraz jabłka – 50,1 tys. ton, a także pomarańcze – niecałe 38,0 tys. ton i pozostałe cytrusy oraz winogrona – po 28,0 tys. ton.
Importowane produkty pochodziły przede wszystkim z Hiszpanii – niecałe 140,0 tys. ton (udział w łącznym imporcie z tego kierunku to 30%, a w importowanych owocach 40%). Spore ilości to warzyw i owoce z Holandii, Włoch oraz Kostaryki i Ekwadoru.