W minionym roku Niemcy zaimportowali w sumie 8,147 mln ton świeżych produktów ogrodnictwa, w tym 3,092 mln ton stanowiły warzywa, a pozostałe 5,055 mln ton owoce.
W imporcie dominowały banany z wynikiem 1,38 mln ton oraz pomidory – 728,0 tys. ton, jabłka – 538,0 tys. ton, ogórki – 502,0 tys. ton, a także pomarańcze – 410,0 tys. ton, słodka papryka – 373,0 tys. ton i 311,0 tys. ton arbuzy. Najwięcej owoców i warzyw zaimportowano w omawianym okresie minionego roku z Hiszpanii – 2,47 mln ton, Holandii – 1,36 mln ton oraz z Włoch – 987,0 tys. ton, Ekwadoru – 550,0 tys. ton i Kostaryki – niecałe 370,0 tys. ton.
W tym samym okresie łączna ilość wyeksportowanych z Niemiec owoców i warzyw to 1,1 mln ton, w tym 676,0 tys. ton to wysłane owoce, a 424,0 tys. ton warzywa. W eksporcie, a właściwie reeksporcie dominowały banany z wynikiem 335,0 tys. ton, cebula – 73,0 tys. ton czy jabłka – 65,0 tys. ton i kapusty – 61,0 tys. ton. Najwięcej z Niemiec owoców i warzyw sprowadzili Holendrzy – 155,0 tys. ton, Polacy – 131,0 tys. ton, Czesi – 115,0 tys. ton Austriacy – 113,0 tys. ton oraz Duńczycy – 104,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA