Udział każdego z tych czterech krajów prawie się nie zmienił w okresie od stycznia do października w ciągu ostatnich dwóch lat. W tym okresie 2017 r. import Niemiec wyniósł 7,7 mln ton, co stanowiło 23,5% całości, podczas gdy w tym samym okresie w 2016 r. było to 23,4%. Import Francji wyniósł 3,7 miliona ton, 11,3% całości, (w 2016 roku 11%). Zakupy Holandii wyniosły 3,2 miliona ton, 10% całości, tyle samo co w 2016 roku. Zakupy Wielkiej Brytanii wyniosły 2,7 miliona ton, czyli 8,4% całości w porównaniu do 8,8% w 2016 r.
Jeśli chodzi o przywóz owoców i warzyw z krajów spoza UE, to liderami są Holandia, Włochy i Belgia. Holandia sprowadziła 3 145 000 ton, co stanowi 23% całości; Włochy 2 409 000 ton, 18,2% , Belgia 1 441 000 ton, 10,9%. Głównym powodem, dla którego te trzy kraje w tej statystyce dominują, jest w dużej mierze ich pozycja geograficzna i logistyczna z ważnymi portami.
W hadlu wewnątrzunijnym owoce i warzywa stanowią równo po 50 proc.; zakupy w krajach trzecich są zdominowane przez owoce – stanowią one 85,6% całości importu owoców i warzyw w okresie od stycznia do października 2017 r. Najwięcej sprowadzono bananów – prawie 5 milionów ton; kolejne miejsce zajmują owoce cytrusowe – 2 088 000 ton, ananasy, awokado i daktyle – 1 534 000 ton, winogrona – 817 000 ton oraz melony i arbuzy – 675 000 ton.
MP
Źródło: Freshplaza