Niemiecki Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności (BLE) opublikował ostatnio najnowsze dane dotyczące krajowej konsumpcji owoców i warzyw w sezonie 2011/2012. Jak z nich wynika, średnie spożycie owoców w omawianym okresie w Niemczech przypadające na 1 osobę osiągnęło 68,1 kg, to jest o 1% mniej wobec poprzedniego sezonu.
Największym powodzeniem ze spożywanych wśród Niemców owoców cieszy się nadal jabłko z wynikiem 15,5 kg/osobę. Z roku na rok rośnie jednak popyt na owoce pestkowe – coraz chętniej konsumenci kupują wiśnie, czereśnie, morele czy brzoskwinie. W przypadku wiśni i czereśni krajowe zbiory niemal w zupełności wystarczają dla zaspokojenie lokalnego zapotrzebowania, natomiast brzoskwinie i morele w większości są importowane. W sezonie 2011/2012 Niemcy zaimportowali łącznie 101,1 tys. ton brzoskwiń, w większości z państw unijnych – w sumie
99,2% wszystkich dostaw to owoce sprowadzone z Hiszpanii – 48,5 tys. ton oraz Włoch – 46,1 tys.ton. Import brzoskwiń z państw trzecich wyniósł zaledwie 748 ton. Podobna sytuacja dotyczy moreli – w sumie zaimportowano ich 53,8 tys., ton z czego 92% stanowiły owoce unijne, w tym 21,1 tys. ton z Francji, 10,9 tys. ton z Włoch, 10,3 tys. ton z Hiszpanii i 6,7 tys. ton Grecji.
Za: FAMMU/FAPA
pg