Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są wędliny, pieczywo i warzywa. Według autorów raportu przyczyną nie jest zła wola Polaków, ale brak świadomości dotyczącej niemarnowania żywności.
– Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający się na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Według raportu badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).
Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia – 38 proc., zbyt duże zakupy – 15 proc., zbyt duże porcje posiłków – 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności – 11 proc., zakup złego jakościowo produktu – 9 proc., to, że produkt lub danie okazuje się niesmaczne – 6 proc., brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3 proc., robienie zakupów bez listy – 2 proc.
Raport przywołuje tegoroczne badanie CBOS „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazujące, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska, a w znacznie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i o niższym poziomie dochodów. Ponadto Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co zdaniem autorów raportu może świadczyć o skuteczności kampanii społecznych.
Federacja przypomina, że 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, podczas którego warto uświadomić sobie, jak dużo jedzenia wyrzucamy każdego dnia i jak można to ograniczyć. Z tej okazji Banki Żywności zorganizują szereg happeningów i warsztatów kulinarnych; wydarzenia są organizowane przede wszystkim z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać ich nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności i prawidłowego odżywiania.
Źródło: