Nieco mniej jabłek we Włoszech

Według najnowszych danych Assomela (Zrzeszenie Producentów Jabłek), zbiory jabłek we Włoszech w roku 2016 – stan na koniec grudnia 2016 roku, oszacowano na około 2,262 mln ton wobec ubiegłorocznej ilości 2,279 mln ton. 
 
Warto może przypomnieć, że wcześniejsze szacunki  tych zbiorów – opublikowane w początkach sierpnia ubiegłego roku podczas kongresu Prognosfruit mówiły o 2, 282 tys. ton, a więc były praktycznie takie same.
 
Najwięcej we Włoszech zebrano odmiany ‘Golden Delicious’ – 831,4 tys. ton oraz ‘Red Delicious’ – 222,8 tys. ton. Ponadto spore ilości stanowiła odmiana ‘Granny Smith’ – 141,6 tys. ton oraz niecałe 133,0 tys. ton odmiany ‘Fuji’. Na 1 grudnia minionego roku stan zapasów jabłek przechowywanych we włoskich chłodniach wynosił 1,487 mln ton. 
 
Za: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWyhamowanie eksportu żywności
Następny artykułNowe kontyngenty importowe na przetwory owocowe z RPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.