6 kwietnia Państwowa Służba Fitosanitarna i Weterynarii Ukrainy poinformowała Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa o wprowadzeniu z dniem 1 marca 2016 r. zakazu importu do tego kraju niektórych warzyw świeżych i schłodzonych, pochodzących z Hiszpanii.
Zakaz obejmuje następujące grupy towarów:
- 0704 – kapusta głowiasta, kalafior, brokuł, kalarepa i innych z rodz. Brassica,
- 0705 – sałata (Lactuca sativa L.) świeża i schłodzona,
- 0709 99 10 00 – cykoria (Cychorium spp.) świeża i schłodzona
Zakaz wprowadzono ze względu na wykrycie w przesyłkach w/w warzyw kierowanych na Ukrainę w okresie 2015-2016 r. i pochodzących z Hiszpanii, organizmu kwarantannowego Frankliniella occidentalis.
W związku z powyższym Inspekcja informuje, ż eksport z Polski na Ukrainę tych towarów nie jest możliwy, a tym samym nie będą na nie wystawiane świadectwa fitosanitarne.
Źródło: PIORiN