Jak informuje łódzki urząd marszałkowski celem etapu wojewódzkiego jest wyłonienie spośród producentów regionu łódzkiego firm, które będą reprezentować województwo podczas imprez promocyjnych w kraju i zagranicą oraz ubiegać się o tytuł „Polskiego Producenta Żywności 2013” w etapie ogólnopolskim.
Finał etapu regionalnego odbędzie się 22 lutego w Łodzi podczas targów „Na Styku Kultur”. W ramach konkursu producenci – przez trzy kolejne dni trwania targów – będą prezentować swoje wyroby. Kapituła konkursu wybierze maksymalnie 8 przedsiębiorstw.
Do konkursu można będzie zgłosić tylko jeden produkt. Konkurs odbywać się będzie w kilku kategoriach: sery i inne produkty mleczne, mięso świeże oraz produkty mięsne, przetwory rybołówstwa, w tym ryby, warzywa i owoce (przetworzone i nie), wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, napoje – zarówno alkoholowe jak i bezalkoholowe oraz w kategorii inne produkty. Oceniane będą: walory smakowe, oryginalność produktu, opakowanie i jego funkcjonalność, prawidłowość oznakowania artykułu oraz sposób prezentacji.
Jak informuje urząd marszałkowski, w tym roku dodatkowo wybierany będzie też Innowacyjny Producent Żywności. Przy jego wyborze pod uwagę brana będzie m.in. innowacyjność technologii produkcji, opakowania czy promocja. Laureat tego konkursu oprócz statuetki otrzyma zaproszenie do udziału w jednej z zagranicznych imprez promujących sektor przetwórstwa rolno-spożywczego.
Urząd marszałkowski przypomina, że termin nadsyłania zgłoszeń do do regionalnego etapu konkursu Polski Producent Żywności 2013 mija 9 lutego.
Źródło: