Z państw strefy poradzieckiej Ukraina oferuje konsumentom najtańsze warzywa. Chociaż są nieliczne wyjątki, w Kijowie zakupy podstawowych warzyw zestawu barszczowego (ziemniaków, buraków ćwikłowych, marchwi, cebuli i kapusty głowiastej białej) wychodził od 10% do 80% taniej niż w stolicach innych krajów byłego ZSRR.
W połowie września detaliczne ceny ziemniaków wynosiły około 0,23 $/kg, nieznacznie więcej w Moskwie, Mińsku, Dnieprze (Dniepropietrowsku), Duszanbe, zaś w Tbilisi już 0,40 $/kg, Kiszyniowie 0,48 $/kg, Taszkiencie ponad 0,5 $/kg. Buraki ćwikłowe też były najtańsze w Kijowie – 0,20 $/kg, Kiszyniowie 0,40 $/kg, a w Taszkiencie i Duszanbe 0,60 $/kg.
Znalazł się wyjątek od tej reguły – najtańszą cebule można było kupić w Duszanbe po 0,09 $/kg. W Kiszyniowie była ona pięć razy droższa.
za: East-Fruit