Na świecie mniej pomidorów przemysłowych

W ubiegłym roku – według szacunków Światowej Rady ds. Pomidorów Przemysłowych (WPCT) – do przetwórstwa trafiło około 37,4 mln ton tego surowca.
Na bieżący sezon prognozy tej organizacji przewidują zmniejszenie zbiorów do około 35,4 mln ton (o 6% mniej). Największymi producentami pozostaną: Kalifornia (11,5 mln t), Chiny (5,1 mln t), Włochy 4,35 mln t). W całej UE możemy się spodziewać około 7,9 mln ton pomidorów przemysłowych.
Za: FAMMU/FAPA
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWsparcie dla grup: będzie wniosek do Trybunału UE?
Następny artykułWe Francji – więcej pomidorów spod osłon

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.