Największym dostawcą na rosyjski rynek pozostaje Ekwador – w całym 2013 roku wielkość dostaw owoców i warzyw to 1,282 mln ton, w pierwszym półroczu 2014 – 765,7 tys. ton, a w trzecim kwartale niecałe 242,0 tys. ton. Na drugim miejscu znalazła się Turcja z eksportem na poziomie1,156 mln ton w całym minionym roku, 686,2 tys. ton w pierwszym półroczu bieżącego roku oraz198,3 tys. ton w trzecim kwartale 2014.
Największe straty w dostawach związane z wprowadzonym embargiem odczuli eksporterzy z Mołdawii – w trzecim kwartale 2013 roku wysłali na rosyjski rynek ponad 110,0 tys. ton owoców i warzyw w bieżącym roku jedyne 15,9 tys. ton oraz z Polski – odpowiednio niecałe 112,0 tys. ton przed rokiem i jedyne 2,5 tys. ton obecnie. Ponadto import z Hiszpanii w okresie od sierpnia do końca października został zredukowany z przeszło 77,0 tys. ton do niemal 12,0 tys. ton, a z Holandii z 43,7 tys. ton do 5,7 tys. ton obecnie.