Mrożone truskawki z Polski źródłem zakażenia w Szwecji?

Jak podaje serwis Food Safety News, a za nim wiele mediów, również polskich, na terenie Szwecji 13 osób zostało zarażonych wirusem zapalenia wątroby typu A. Żródłem zakażenia miały być potrawy zawierające mrożone truskawki z Polski.

Zachorowało dziewięć kobiet i czterech mężczyzn w wieku od 11 do 92 lat.

Przypadek ten badają szwedzka agencja zdrowia publicznego (Folkhälsomyndigheten), Narodowa Agencja ds. Żywności (Livsmedelsverket) i władze lokalne. Zidentyfikowali oni źródło zakażenia wirusem – mrożone truskawkami z Polski i poinformowali o tym polskie władze.

Wszystkie osoby jadły koktajle owocowe lub desery zawierające mrożone importowane truskawki, które nie zostały podgrzane przed spożyciem. Truskawki nie były sprzedawane bezpośrednio konsumentom. Analiza badanej partii truskawek z Polski wykazała, że zawierają one ten sam rodzaj wirusa zapalenia wątroby typu A, genotyp 1B, który zainfekował chorych.

Truskawki z Polski sprowadził Skogsmat i Uddeholm, szwedzki hurtownik, a rozprowadził je Menigo Foodservice, który sprzedał je różnym firmom cateringowym i restauracjom. Według Food Safety News wciąż trwa ich wycofywanie z rynku.
 
Źródło: Food Safety News

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMRiRW apeluje o zgłaszanie strat suszowych do końca przyszłego tygodnia
Następny artykułPIORiN o wykryciu Ralstonia solanacearum w importowanych ziemniakach

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.