W bieżącym roku we Francji zebrane zostanie o 4% mniej ogórków niż w minionym roku. Wstępnie oszacowano tegoroczną produkcję na 119,5 tys. ton, a warzywa te uprawiane były we Francji na łącznym obszarze 550,0 ha (o 3% mniejszym niż przed rokiem).
Znakomita większość ogórków to ogórki szklarniowe – zajmują one łączny obszar 485,0 ha, zaledwie 63,0 ha to uprawy gruntowe. W minionym roku Francuzi wyeksportowali łącznie 11,9 tys. ton ogórków, w tym 6,4 tys. ton do państw unijnych i 5,5 tys. ton do państw trzecich. W tym samym okresie import wyniósł ponad 73,0 tys. ton, w tym 70,6 tys. ton to ogórki zakupione na terenie Unii, a najwięcej ich pochodziło z Hiszpanii – niecałe 50,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA