Firma Apeel Sciences (Kalifornia, USA) szuka rozwiązań w trzech istotnych obszarach produkcji żywności: psucia się (starzenia) produktów, ograniczania wykorzystywania tworzyw sztucznych oraz zmniejszania ilości odpadków powstających przy wytwarzaniu żywności.
Środkiem na poprawę sytuacji we wszystkich trzech przypadkach jest koncepcja produkcji preparatów (dwie linie produktów – Edipeel, Invisipeel) do pokrywania owoców czy warzyw ultra cienką, przeźroczystą, bezbarwną powłoką. Początkowo firma chciała rozwijać produkcję takich powłok z mleka, ale próby wykazały, że potencjalni ich odbiorcy oczekują czegoś bardziej wyrafinowanego. Wówczas w Apeel Sciences zwrócono uwagę na produkty odpadowe pochodzenia roślinnego – na przykład skórki winogron, niejadalne części brokułów, itp.
Pierwszą funkcją otrzymanych w ten sposób produktów (zmniejszających ilości odpadów) było odcinanie powlekanym nimi owocom i warzywom dostępu powietrza. Oprócz ograniczania wymiany gazowej (wzrost stężenia dwutlenku węgla, a spadek tlenu) odcina się w ten sposób czynnikom chorobotwórczym możliwość kontaktu z chronionymi produktami.
Inna linia wytwarzanych w firmie powłok ma za zadanie głównie przeciwdziałanie porażaniu owoców i warzyw przez choroby czy szkodniki. Tworzywo ma zmylić receptory agrofagów – tak, by nie zorientowały się, że mają do czynienia z poszukiwanym pokarmem.
Firma dowodzi, że ich powłoki znacząco wydłużają okresy przydatności produktów do spożycia – w przypadku truskawek ma to być 10 dni. Dodatkowymi korzyściami z wprowadzenia biologicznych osłonek jest możliwość zaoferowania klientowi owoców i warzyw zbieranych w bardziej zaawansowanych fazach dojrzałości, smaczniejszych. Zmniejsza się także ilość produktów wyrzucanych przez klienta jako już przejrzałych, nieapetycznych, nadpsutych.
Za: apeelsciences.com