Od kilku lat zbiory jabłek w Brazylii spadają. W głównych regionach upraw tego gatunku powierzchnia sadów zmniejsza się z powodu karczunku starych kwater. Sadownikom nie sprzyja też klimat – dosłownie i w przenośni. W ostatnich latach pogoda – w sensie meteorologicznym – nie sprzyjała im tak samo jak warunki gospodarcze.
Uprawa jabłoni jest w Brazylii zlokalizowana głównie w dwóch prowincjach – Santa Catarina (48% sadów) i Rio Grande (47%). Powierzchnia sadów jabłoniowych w całym kraju jest szacowana na prawie 35 tys. hektarów. Produkuje się przede wszystkim jabłka odmian ‘Gala’, ‘Fuji’ i ‘Eva’. Brazylia spodziewa się w 2016 roku około 1 mln ton tych owoców. Byłoby to o około 18% mniej, niż w poprzednim sezonie.
Brazylijczycy odnotowują bardzo skromne spożycie jabłek – ledwie około 3 kg na osobe rocznie (dane za 2013 r.). Eksport własnych jabłek w 2015 r. wyniósł nieco ponad 60 tys. ton, zaś import – trochę ponad 82 tys. ton.
za: GAIN Reports
pg