Macfrut 2016 – innowacje i praktyczne rozwiązania

Tegoroczne targi Macfrut obfitowały w innowacje. Dotyczyło to wszystkich gałęzi produkcji i rozwiązań, zarówno w zakresie sadownictwa, jak i dla warzywnictwa, dla mikroprzedsiębiorstw i większych gospodarstw, dla małych przetwórni i dla sklepów.

Do nagrody za innowacje zgłoszonych zostało kilkadziesięciu kandydatów. Wśród najciekawszych były pomidory Cordobesa F1 doceniane za smak i barwę skórki (firma: TopSeeds – fot. 1) oraz Centus F1 od ISI Sementi.

Fot. 1

W grupie odmian nagrodę zdobyły także  melony oraz arbuzy Minirossa (fot. 2) od Lamboseeds za barwę miąższu oraz niezwykłe walory smakowe.

Fot. 2.

Na stoisku szkółki Vivai Molari (fot. 3) promowana była odmiana maliny Enrosadira, która w ubiegłych roku urzekła witytujących targi smakiem i aromatem, a plantatorów – jędrnością miąższu i wysoką plennością. Ta sama szkółka oferuje także drugą ciekawą odmianę maliny – Castion (w Polsce raczej do uprawy w tunalach foliowych).

Fot. 3.

Nowością na targach były także zorganizowane w jednej z hal pokazy “na żywo” technologii produkcji warzyw i owoców w tunelach foliowych, w systemie podwieszanym oraz hydroponicznym (fot. 4). Pokazane rozwiązania można bezpośrednio przenieść d praktyki, gdyż wszystkie elementy są dostępne na rynku.

Fot. 4.
 
Ciekawostką pokazywaną po raz pierwszy na tych targach były także drony (fot. 5), które w praktyce są już wykorzystywane do biologicznego zwalczania pewnych szkodników w uprawach rolniczych oraz jako urządzenia do rozprowadzania nad polami feromonów.

Fot. 5.

W czterech halach można było rozmawiać w przedstawicielami firm maszynowych o najnowszych technologiach do sortowania owoców (udział wzieły wszystkie liczące się na rynku firmy – fot. 6), w tym także najnowsze maszyny do optycznego sortowania jakosciowego jagód borówki wysokiej (fot. 7).

Fot. 6.

Fot. 7.

Ciekawostką są nadal systemy uprawy ekologicznej, choć podczas Macfrut 2016 ewidentnie widoczny jest trend organiczny. We Włoszech konsumenci coraz częściej pytają o takie owoce i warzywa, a producenci starają się sprostać tym wymaganiom. Tu do produkcji dostepnych jest coraz więcej specyficznych produktów o działaniu biostymulujacym, które wzmacniają odporność naturalną roślin na patogeny i szkodniki (fot. 8).

Fot. 8.

W sklepach także wydzielane są strefy “bio” – przykład nowoczesnego supermarketu ze strefą “bio” (fot. 9) był z dużym zainteresowaniem odwiedzany przez wizytujacych targi gości, przede wszystkich spoza starego kontynentu.

Fot. 9.[NEW_PAGE]
Dla producentów warzyw zmagających się z problemem zachwaszczenia kilka firm pokazało nowatorskie rozwiązania, przy czym niewiele z nich jest dostępnych w Polsce. Nagrodę za innowację zdobył pielnik Rotasark produkcji firmy Olivier (fot. 10).

Fot. 10.

Ciekawe rozwiązanie pokazał brytyjska firma Garford. Popularnością cieszyły się kombajny do zbioru warzyw liściowych (fot. 11) oraz maszyny do utrzymania gleby z możliwoscią wypalania chwastów (fot. 12).

Fot. 11.

Fot. 12.

Kilkanaście firm pokazało nowe rozwiązania w pakowaniu i transporcie świeżych owoców i warzyw (fot. 12), przy czym najwięcej propozycji to takie, w przypadku których zapakowany towar można bezpośrednio ulokować na półce sklepowej. Te rozwiązania są nie tylko estetyczne, ale i praktyczne (fot. 13).

Fot. 12.

Fot. 13.

Targom już drugi rok towarzyszy wystawa owoców i warzyw kilkuset odmian uprawianych w Europie. Jest to sposób na pokazanie nie tylko szerokiego asortymentu w obrębie każdego gatunku, lecz także zwrócenie uwagi na różnice pomiędzy wybarwieniem owoców pochodzących z różnych rejonów Włoch (fot. 14).

Fot. 14.

Więcej już niebawem na łamach naszych miesięczników: „Hasła Ogrodniczego”, MPS SAD i „Truskawka, Malina, Jagody”

Tekst i fot. Dorota Łabanowska-Bury

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPo wielkopolsku o ziemniakach
Następny artykułJurgiel chciałby 70-proc. zaliczek na dopłaty bezpośrednie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.