Dla porównania w roku poprzednim było to odpowiednio 28,6 mln ton i 17,1 mln ton. Największy wzrost wśród warzyw spodziewany jest w przypadku warzyw korzeniowych – o około 6%, o 8,1% więcej zebranie zostanie prawdopodobnie cebuli, o 5,5% pomidorów i o prawe 10% warzyw strączkowych. W przypadku owoców największy skok odnotują morele – o 108% i wszelkie orzechy – o około 42%.
W najbliższych dniach zostaną zdjęte obowiązujące Turcję dotychczas bezcłowe kontynenty celne przy wwozie arbuzów i przetworów pomidorowych. Tym samym zniesiony zostanie kontyngent w wysokości 14,0 tys. ton dla importowanych z Turcji w okresie od 16 czerwca do dnia 31 marca arbuzów oraz całoroczny kontyngent w wysokości 30,0 tys. ton dla pomidorów przetworzonych lub zakonserwowanych inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, innych niż całe lub w kawałkach, o zawartości suchej masy 12 % lub większej – czyli dla koncentratu pomidorowego.
za: FAMMU/FAPA
pg