Jak wynika z najnowszych danych USDA, w sezonie 2014/2015 zbiory jabłek w Nowej Zelandii wyniosą 540,5 tys. ton wobec 488,0 tys. ton w poprzednim sezonie (+11%).
W omawianym okresie o około 5,0 tys. ton wzrośnie wielkość krajowej konsumpcji tych owoców – do około 70,0 tys. ton, a do przetwórstwa skierowane zostanie o ponad 30,0 tys. ton więcej jabłek – 145,0 tys. ton.
Jednak najważniejszym dla nowozelandzkich sadowników jest eksport jabłek – w sezonie 2014/2015 oszacowany na około 326,5 tys. ton wobec 310,0 tys. ton w poprzednim. Największe ilości jabłek kierowane są na rynek europejski – przed rokiem było to ponad 94,0 tys. ton z około 29% udziałem w eksporcie. Tu największym odbiorcą jest rynek brytyjski. Po krajach unijnych spore ilości jabłek trafiają do USA – około 14% dostaw oraz Tajlandii, Emiratów Arabskich i Indii.
Import jabłek w Nowej Zelandii jest niemal zerowy i w sezonie 2014/2015 jest szacowany na 1,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA