Konsumenci mają coraz większe oczekiwania względem produktów, które spożywają – chcą wiedzieć z czego powstały i czy służą ich zdrowiu. Jednocześnie wielu z nich nie potrafi prawidłowo odczytać etykiety. System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) to odpowiedź branży owocowo-warzywnej na współczesne potrzeby i trendy w zakresie prawidłowego odżywiania i identyfikacji graficznej produktów.
System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) dedykowany jest dla przetworów z owoców i warzyw – mogą się o niego ubiegać przetwórcy, firmy handlowe, jednostki handlowe (np. sieci) i producenci rolni. Certyfikat ustanawia jasne zasady produkcji oraz określone czynności kontrolne, których spełnienie gwarantuje, że dany produkt charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą. Systemem Jakości Certyfikowany Produkt (CP) oznaczone są bowiem tylko te produkty z owoców i warzyw, do których nie dodano substancji słodzących (np. żadnych cukrów, miodu, słodzików), a pożądaną słodycz osiągnięto poprzez skład produktu w oparciu o naturalne surowce oraz, do których nie zostały dodane żadne substancje konserwujące oraz barwniki i aromaty inne niż pochodzące z owoców lub warzyw.
System Jakości Certyfikowany Produkt (CP):
- Potwierdza wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów sygnowanych logo Systemu;
- Jest użytecznym rozwiązaniem dla konsumentów, które pozwala identyfikować najbardziej wartościowe produkty;
- Stanowi kolejne źródło nadzoru nad jakością produktów na etapie jego projektowania, powstawania i dystrybucji;
- Potwierdza, że dany produkt posiada korzystne właściwości dla funkcjonowania organizmu;
- Pomoże producentom w czytelny dla konsumenta sposób wskazać na opakowaniu artykułów spożywczych oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, zgodnie z wymaganiami zawartymi w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.[1]
Twórcą i administratorem Sytemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).
Wprowadzenie Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) promować będzie kampania „Promocja certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw”. Podejmowane w jej ramach działania skierowane zostaną do konsumentów, przedsiębiorców, jednostek handlowych i producentów, a także do środowisk naukowych i opiniotwórczych. W ramach kampanii zaplanowano działania w telewizji, radiu, prasie i internecie, promocję w punktach sprzedaży, udział w wydarzeniach branżowych, konferencjach i debatach naukowych. Powstanie też strona internetowa dedykowana Systemowi Jakości Certyfikowany Produkt (CP), powołany zostanie Komitet Naukowy programu, którego przedstawiciele będą brać udział w zaplanowanych wydarzeniach naukowych oraz obejmą merytoryczny nadzór na wszystkimi materiałami powstającymi w ramach kampanii. Prowadzone będą też liczne działania do mediów.