Afrykańskie upały, które dotknęły Polskę, w znacznym stopniu wpłynęły na wielkość plonów w warzywnictwie i sadownictwie. Dostawy krajowych warzyw i owoców są dość regularne, pomimo wysokich temperatur, jednak już widać stopniowy wzrost cen. Dlatego warto podkreślić, że w tym roku nie zdrożały, ale staniały krajowe morele, których podobnie jak brzoskwiń jest sporo.
Morele w ofercie hurtowej Rynku w Broniszach w cenie od 2,5 do 5 zł za kilogram, co w porównaniu z 33 tygodniem ubiegłego roku pokazuje spadek cen o 30%.
Bez zmian w porównaniu z cenami z 2014 roku jest borówka amerykańska, cena hurtowa do 16 zł za kilogram. Ale już jabłka i gruszki są około 30% droższe w porównaniu z ceną sprzed roku. Odmiana Piros od 1,33 zł do 2,20 zł za kilogram, Antonówka do 2,00 zł. Jabłka mogą być w tym roku drobniejsze pomimo, że będzie ich dużo, jak prognozują sadownicy. Właśnie z powodu suszy starają się oni teraz na przerzedzanie sadów, aby zwiększyć szanse tych owoców, co pozostaną na drzewach na większy wzrost. Teraz zakłady przetwórcze z rejonu grójeckiego, skupują jabłka przemysłowe po 30 groszy za kilogram. Zdaniem sadowników pokrywa to koszty pracy przerywania owoców. Problemem jednak mogą być zimą choroby przechowalnicze, ze względu na gorszą jakość jabłek, bowiem w znacznej części sadów nie stosowano ochrony przed chorobami przechowalniczymi.
Krajowe czereśnie, które w sierpniu pochodzą już z przechowalni kończą się. Możemy także mówić o końcu dostaw wiśni. Rosną natomiast dostawy letnich odmian jabłek, śliwek i gruszek.
Krajowych warzyw nie brakuje, jednak w porównaniu z cenami sprzed roku widać tendencję wzrostową. Najmniej zdrożała papryka, około 9% i kapusta. Ceny tej ostatniej w ofercie hurtowej oscylują wokół 1 zł za kilogram, a papryki od 1,50 do 3 zł za kilogram. Warto podkreślić, że w ubiegłym roku ceny krajowych warzyw i owoców spadły z powodu wprowadzonego przez Rosjan embarga na produkty z Polski oraz kryzysu na Ukrainie, a tym samym niestabilnej sytuacji płatniczej u wschodniego sąsiada.
Spore rozpiętości w cenach wynikają m.in. z różnicy w jakości oferowanych produktów. Tu gdzie uprawy były nawadnianie, warzywa są wyższej jakości w porównaniu z uprawami z gruntu, nienawadnianymi.
Ziemniaki w ofercie hurtowej sprzedawane są w cenie około 1 zł za kilogram (w workach po 10 lub 15 kg). Tanie choć droższe w porównaniu z ubiegłym rokiem są pomidory. Cena kilograma tom tylko 1,33 zł do 2,60 zł (opakowania po 6 kg).
Cena marchwi zwykłej od 80 groszy za kilogram do 1,50 zł. Marchew jest prawie dwukrotnie droższa w porównaniu z 2014 rokiem. Sezon na cukinie i kabaczki, ceny hurtowe od 1 zł do 3,5 zł za kilogram.
Zdaniem specjalistów skutki tegorocznej suszy konsumenci odczują dopiero jesienią i zimą, bowiem można spodziewać się niższych plonów w warzywnictwie, a tym samym wyższych cen w sprzedaży.
za: bronisze.com.pl