– Jedynie wiosenne przymrozki oszczędziły naszych rolników w tym roku, ale i w tym przypadku wywołały negatywny skutek – nadprodukcję jabłek i niskie ceny. Od innej plagi – upałów ucierpiały warzywa spod osłon. Warzywa gruntowe, szczególnie kapustne, dotknęła klęska suszy. Ma to obecnie odzwierciedlenie w poziomie cen wyższych niż w latach ubiegłych jeśli chodzi o warzywa i katastrofalnie niskich w przypadku jabłek i śliwek – dodaje Rynek.
Rynek warzyw
Na przełomie września i października zaobserwowaliśmy znaczący wzrost cen warzyw krajowych spod osłon – informują Bronisze.
- pomidory: malinowe 6-8 zł/kg, czerwone 4,5-5,5 zł/kg, gruntowe 2-3 zł/kg
- cukinia 3,5-5,5 zł/kg
- ogórki szklarniowe 4-5 zł/kg,
- bakłażany 4,5-6 zł/kg
- fasolka szparagowa 3,5-5,5 zł/kg
- papryka czerwona 3,5-4,5 zł/kg
Warzywa korzeniowe i kapustne również zaliczają wysokie zwyżki cen:
- kalafior 3,5-5 zł/szt
- kapusta biała 3-4 zł/szt
- marchew 1,3-1,7 zł/kg
- cebula biała 1,4-1,75 zł/kg
Rynek owoców
Ceny jabłek spadają w szybkim tempie od 1,5 zł/kg na początku września do 0,7-1 zł/kg obecnie. Tylko niektóre odmiany (np. Empire) jeszcze trzymają poziom ok 20 zł za skrzynkę 15 kg.
Szybko skończyły się w tym roku borówki amerykańskie (przez upały i suszę), co ma odbicie w cenach oscylujących wokół 40 zł/kg – dla porównania w 2017 roku ceny te nie przekraczały 20 zł/kg.