Spotkanie zorganizowała Wielkopolska Gildia Rolno-Ogrodnicza S.A. Przedsięwzięcie wspierało także Stowarzyszenie Polskie Rynki Hurtowe (SPRH). Na konferencję WUWM do stolicy Wielkopolski dotarło 160 specjalistów z 24 krajów. Wśród uczestników byli przedstawiciele rynków hurtowych z Belgii, Czech, Danii, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Polski, Węgier, Wielkiej Brytanii, Włoch, a także Australii, Chin, Indii, Kuwejtu, Rosji, Stanów Zjednoczonych, Turcji oraz Ukrainy.
Podczas spotkania omawiano wiele istotnych zagadnień, takich jak:
- Rynki i reforma Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 roku;
- Wyzwania w projektowaniu rynku hurtowego;
- Wyzwania rynków hurtowych związane z relokacją poza centra miast;
- Bezpieczeństwo żywności i certyfikacja rynku;
- Wsparcie marketingowe dla operatorów i klientów rynku hurtowego.
Specjaliści podkreślali m.in., że rynki hurtowe świeżej żywności mają kluczowe znaczenie dla producentów, którzy znajdują w nich alternatywnego pośrednika w drodze na rynek. Zapewniają one także wzrost wydajności łańcucha dostaw na całym odcinku od producenta do konsumenta, gwarantują przejrzystość cenową i mogą być istotnym elementem wspierania inicjatyw uzyskania wzrostu konsumpcji owoców oraz warzyw. Akcentowano także, że utrzymanie zgodności z najwyższymi standardami bezpieczeństwa żywności przez producentów na rynkach hurtowych ma duże znaczenie. Zauważono, że promocja i wsparcie dla handlowców ze strony zarządzających rynkiem może pomóc im w zabezpieczeniu zysków w przyszłym handlu.
Członkowie związku WUWM uznali, że w swojej działalności rynki nie mogą kierować się wyłącznie względami natury ekonomicznej. Przyjęcie takiego podejścia grozi utratą znacznej części ich znaczenia. Zapewniają one bowiem konsumentom łatwy dostęp do tanich i zróżnicowanych produktów spożywczych.
Marcin Bartczak