Naukowcy Shiv Ram Dubey i Anand Singh Jalal z Uniwersytetu w Mathurze (Indie) opracowali komputerowy system rozpoznawania owoców i warzyw, którego skuteczność sięga 99 proc. Pozwala on bezbłędnie zidentyfikować nie tylko gatunki, ale nawet konkretne odmiany i szczepy np. jabłek, śliwek, gruszek czy melonów.
Testy wykazały, że program pozwala poprawnie zidentyfikować 99 na 100 prezentowanych owoców i warzyw, niezależnie od ich ilości, ułożenia oraz natężenia światła. „Już wcześniej podejmowano próby tworzenia systemów rozpoznawania owoców, jednak wszystkie one działy w oparciu o dwie zmienne: kolor i kształt badanego produktu. Okazywały się zawodne, gdyż na zdjęciu różne owoce mogą mieć bardzo podobny kolor i kształt – opowiadają autorzy pracy. – Nasz system jako pierwszy uwzględnia jeszcze trzecią cechę – rozmiar – co znacząco zwiększa dokładność rozpoznawania”.
Naukowcy mają nadzieję, że w kolejnym etapie prac uda im się wzbogacić swoje oprogramowanie o funkcje wykrywania skaz na warzywach i owocach – np. pleśni, zasinień i innych uszkodzeń – co pozwoli na automatyczne usuwanie produkty o niższej jakości z linii produkcyjnej.
Za: pap
pg
pg