Komisja redukuje stawki celne

Pod koniec grudnia minionego roku Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 1387/2013 zawieszające cła autonomiczne wspólnej taryfy celnej na niektóre produkty rolne i przemysłowe. Decyzja taka została podjęta z uwagi na fakt, iż unijna produkcja tych produktów jest obecnie niewystarczająca lub w ogóle nie istnieje.
Tym samym Unia od dnia 1 stycznia 2014 roku zdecydowała się na częściowe lub całkowite zawieszenie ceł autonomicznych wspólnej taryfy celnej między innymi na następujące produkty z rynku owoców i: mrożony zielony groch, wybrane grzyby mrożone, suszone lub tymczasowo zakonserwowane z wyłączeniem pieczarek, daktyle świeże lub suszone, żurawina świeża lub częściowo przetworzona, mrożone ananasy, pędy bambusa, wybrane przeciery owocowe (w tym z aceroli, bananów, mango czy papai), sok ananasowy, sok żurawinowy, sok z aceroli i acai. 
 
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW Poznaniu protest przeciw zmianom umożliwiającym wykup ziemi
Następny artykułBrytyjski import jabłek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.