Pod koniec grudnia minionego roku Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 1387/2013 zawieszające cła autonomiczne wspólnej taryfy celnej na niektóre produkty rolne i przemysłowe. Decyzja taka została podjęta z uwagi na fakt, iż unijna produkcja tych produktów jest obecnie niewystarczająca lub w ogóle nie istnieje.
Tym samym Unia od dnia 1 stycznia 2014 roku zdecydowała się na częściowe lub całkowite zawieszenie ceł autonomicznych wspólnej taryfy celnej między innymi na następujące produkty z rynku owoców i: mrożony zielony groch, wybrane grzyby mrożone, suszone lub tymczasowo zakonserwowane z wyłączeniem pieczarek, daktyle świeże lub suszone, żurawina świeża lub częściowo przetworzona, mrożone ananasy, pędy bambusa, wybrane przeciery owocowe (w tym z aceroli, bananów, mango czy papai), sok ananasowy, sok żurawinowy, sok z aceroli i acai.
Źródło: FAMMU/FAPA