Jakość handlowa fermentowanych napojów winiarskich

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich (w tym cydru, miodów pitnych, aromatyzowanych napojów winnych owocowych i win owocowych). Objęto nią łącznie 55 podmiotów, w tym 31 sklepów i 24 producentów.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 79 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 88 partiach, z czego 20 zakwestionowano (22,7%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. zawartości alkoholu i cukrów redukujących po inwersji oraz kwasowości ogólnej.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 121 partii, z czego w 8 stwierdzono nieprawidłowości (6,6%). Dotyczyły one m.in.:
• Podania niepełnej nazwy „… trunek z mniszka”, która była niewystarczająca dla właściwego określenia rodzaju produktu i oddania jego charakteru.
• Umieszczenia na wywieszce sklepowej informacji „Wino … 12% 900 ml” dla wyrobu będącego aromatyzowanym napojem winnym owocowym, która wprowadzała konsumenta w błąd odnośnie rodzaju produktu.
• Braku numeru identyfikacyjnego partii produkcyjnej.
• Podawania niezgodnie z przepisami informacji o zawartości alkoholu i ilości nominalnej.

źródło: IJHARS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWzmocnienie systemu ochrony produktów ChNP, ChOG, GTS
Następny artykułUzupełnienia do „Programu Ochrony Roślin Warzywnych”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.