Indie to po Chinach drugi największy na świecie producent owoców - 81,3 mln ton oraz warzyw – niecałe 163,0 mln ton, co daje około 12,6% udział w globalnej produkcji owoców i 14% w przypadku całkowitej produkcji warzyw.
Pierwsze miejsce przypada temu krajowi w światowej produkcji imbiru, drugie miejsce w produkcji ziemniaków, cebuli, kalafiorów oraz warzyw kapustnych i okry (piżmian jadalny). W przypadku produkcji owoców około 26% udział stanowi w światowych zbiorach produkcja bananów, papai – ponad 44% oraz mango – 44,1% i gujawy – ponad 42,6%.
Najważniejszymi w eksporcie indyjskich owoców są mango, orzechy włoskie, banany, granaty i winogrona, a w przypadku warzyw Indie są czołowym eksporter cebuli na świecie, okry, ziemniaków oraz zielonych papryczek chili.
Najważniejszymi rynkami importującymi owoce i warzyw z Indii są od lat Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia, Indonezja, Filipiny oraz Turcja i Meksyk, a z państw unijnych Hiszpania oraz Włochy
źródło: FAMMU/FAPA