Import w państwach Zatoki Perskiej

Jak wynika z najnowszych danych za rok 2013 w krajach arabskich Zatoki Perskiej wielkość importu owoców i warzyw wyniosła 5,24 mln ton wobec danych za rok 2012 – 4,18 mln ton.
Największym odbiorcą spośród omawianej grupy państw (w tym Zjednoczone Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Kuwejt, Katar, Oman i Bahrajn) były Zjednoczone Emiraty Arabskie z wynikiem 2,07 mln ton oraz Arabia Saudyjska – 1,9 mln ton. Ponadto spore ilości świeżych produktów ogrodnictwa trafiły do Kuwejtu – 615,4 tys. ton oraz ponad 270,0 tys. ton do Kataru.

W dostawach do państw Zatoki Perskiej dominowały przede wszystkim owoce – 3,15 mln ton ze wspomnianej ilości 5,24 mln ton. Warzywa stanowiły 2,09 mln ton. Najwięcej w roku 2013 sprowadzono bananów – 740,0 tys. ton oraz pomarańczy – niecałe 717,0 tys. ton, a także 646,0 tys. ton cebuli, 606,0 tys. ton pomidorów, niecałe 367,0 tys. ton jabłek, 243,7 tys. ton mango i 233,0 tys. ton cytryn i prawie 165,0 tys. ton owoców miękkich.

Do omawianej grupy państw arabskich największe ilości owoców i warzyw w roku 2013 skierował Egipt – prawie 895,0 tys. ton oraz 661,0 tys. ton Indie, 651,0 tys. ton Jordania i 621,0 tys. ton Filipiny, a także 454,0 tys. ton RPA. 

 
Źródło: FAMMU/FAPA
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWojewódzkie Święto Kwitnącej Jabłoni w Samborcu
Następny artykułZdrowie w sokach, herbacie i czerwonym winie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.