Im wyżej, tym mniej dżdżownic

W Beskidzie Śląskim, w ziemi porośniętej łąkami żyje średnio pięć razy więcej dżdżownic, niż w ziemi leśnej. Im wyżej, tym w glebie mniej jest tych bezkręgowców i mniej ich gatunków - informują naukowcy w "Polish Journal of Ecology".
Niepozorne dżdżownice to naturalni przetwórcy roślinnych resztek. Dzięki ich aktywności gleba jest wzbogacana w cenne pierwiastki. Dżdżownice są też cennym źródłem pokarmu dla wielu ptaków i ssaków. Reakcje tych pożytecznych bezkręgowców na zmiany jakości siedlisk, które zależą od zmian wysokości nad poziomem morza, badali dr hab. Anna Rożen i dr Łukasz Sobczyk z Instytutu Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz dr Robert Mysłajek ze Stowarzyszenia dla Natury „Wilk”. Swoje prace prowadzili w Beskidzie Śląskim.
 
Zauważyli, że wraz ze wzrostem wysokości pogarszają się warunki klimatyczne. Im wyżej, tym chłodniej i zimniej, a gleba staje się bardziej kamienista i płytsza. Aby zbadać bogactwo gatunkowe i liczebność dżdżownic, naukowcy przez trzy lata (na wiosnę, latem i jesienią) pobierali próbki gleb z lasów i górskich łąk. Zbierali je w piętrze pogórza, regla dolnego i regla górnego. Przeszukali w sumie pół tysiąca próbek. W każdej z nich – jak w bajce o Kopciuszku, cierpliwie oddzielali przedstawicieli drobnej fauny od grudek ziemi.
 
„Wyniki okazały się niezwykle interesujące – podkreślił dr Mysłajek. – Okazało się, że górskie gleby porośnięte roślinnością trawiastą są znacznie bogatsze w dżdżownice, niż gleby w lasach. W każdym metrze kwadratowym ziemi porośniętej łąkami kryły się średnio 132 dżdżownice, podczas gdy w lasach było ich zaledwie 24”.
 
„Im wyżej, tym sprawy miały się gorzej” – zaznaczył przyrodnik. Okazało się bowiem, że wraz z wysokością każdy metr ziemi staje się uboższy nie tylko w liczbę dżdżownic, ale też w liczbę ich gatunków. „Podczas gdy na pogórzu stwierdzono aż siedem gatunków, to w reglu górnym, na wysokości 1000 m n.p.m., obserwowano już tylko dwa” – zaznaczył.
 
„Badania pokazały, że dla dżdżownic ważna jest nie tylko wysokość nad poziomem morza, ale i środowisko, w jakim żyją. Z całą pewnością łąki są dla nich znacznie dogodniejsze, niż lasy – zauważył dr Mysłajek. – Wynika to ze składu gatunkowego beskidzkich drzewostanów, w których dominuje świerk, w większości sztucznie wprowadzany na siedliskach uprzednio zajętych przez buki, jawory i jodły. W świerczynach gleba szybko ulega zakwaszeniu, co nie sprzyja obecności dżdżownic. W lasach liściastych dżdżownice mają się znacznie lepiej, znajdując tu dostatek pożywienia z opadających liści i znacznie mniej kwaśną glebę”.
 
Mała dostępność dżdżownic w beskidzkich lasach wpływa na inne gatunki, dla których drobne bezkręgowce są ważnym składnikiem diety. Wobec ich braku w wyższych partiach gór, odżywiające się nimi zwierzęta, np. borsuki, aby się pożywić, muszą wędrować aż do piętra pogórza.
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW Łodzi ruszył Eko Targ
Następny artykułChilijski rynek jabłek i gruszek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.