W minionym roku łączne zbiory warzyw w Holandii wyniosły 4963,9 tys. ton wobec 4748,4 tys. ton rok wcześniej. Dla porównania zbiory w roku 1998 to około 3339,0 tys. ton, a w roku 2006 to około 4151,2 tys. ton.
Tym samym w okresie ostatnich 16 lat corocznie mamy do czynienia ze wzrostem produkcji warzyw w tym kraju. W minionym roku ze wspomnianej już wielkości 4963 tys. ton około 2850,9 tys. ton stanowiły zbiory warzyw gruntowych, a pozostałe 1803,0 tys. ton to warzywa szklarniowe. W Holandii największe ilości zbieranych warzyw stanowi corocznie cebula oraz pomidory – w 2014 roku było to odpowiednio 1379,0 tys. ton i 900,0 tys. ton. Spore ilości stanowią również zbiory ogórków – w minionym roku ponad 440,0 tys. ton, marchwi – 425,0 tys. ton, słodkiej papryki – 340,0 tys. ton, wszelkiego rodzaju kapust – ponad 33,0 tys. ton oraz pieczarek – 310,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA