Holandia to pierwszy co do wielkości eksporter cebuli na świecie – w roku 2015 globalna wielkość eksportu tego warzywa to 7,352 mln ton, z czego 1,066 mln ton to właśnie eksport holenderski. Od paru już lat utrzymuje się on na bardzo zbliżonym poziomie 900,0 tys. ton do 1100 tys. ton.
Holendrzy wyeksportowali 1,066 mln ton z czego największym importerem okazały się być kraje afrykańskie z wielkością ponad 460,0 tys. ton. Ponad 284, tys. ton skierowano do pozostałych państw unijnych i niecałe 212,0 tys. ton do krajów obu Ameryk. Największe ilości holenderskiej cebuli zaimportował w minionym roku Senegal – 153,6 tys. ton oraz Brazylia – 130,7 tys. ton oraz Wielka Brytania – ponad 103,0 tys. ton.
W analogicznym okresie minionego roku wielkość importu cebuli w Holandii oszacowano na niecałe 130,0 tys. ton, przy czym największym eksporterem na holenderski rynek była Nowa Zelandia z wynikiem ponad 33,8 tys. ton. Ponadto 31,3 tys. ton to dostawy egipskiej cebuli, a niecałe 19,0 tys. ton belgijskiej.
Źródło: FAMMU/FAPA