Holenderski eksport na rosyjski rynek

fot. P. Grel
W pierwszym półroczu bieżącego roku Holendrzy wysłali na rosyjski rynek w sumie ponad 262,0 tys. ton warzyw i owoców wobec 173,7 tys. ton w analogicznym okresie rok temu. We wspomnianej wielkości tegorocznego eksportu około 223,3 tys. stanowiła wysyłka warzyw, a pozostałe 38,8 tys. ton to owoce.
Dla porównania w całym 2013 roku eksport holenderskich owoców i warzyw zamknął się wielkością 254,9 tys. ton wobec 236,6 tys. ton rok wcześniej. Bezpośrednio oznacza to, iż tylko w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku Holendrzy na rosyjski rynek dostarczyli więcej świeżych produktów ogrodnictwa niż w całym minionym roku. Niestety z początkiem sierpnia br. sytuacja uległa diametralnej zmianie i obecnie dostawy te nie są już możliwe. Najwięcej w okresie styczeń – czerwiec dostarczono cebuli – ponad 101,0 tys. ton, a także pomidorów – ponad 50,0 tys. ton oraz ponad 22,0 tys. ton kapusty i po 14,0 tys. ton marchwi i słodkiej papryki. W przypadku dostaw holenderskich owoców dominowały gruszki – ponad 33,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułFrancuski rynek jabłek
Następny artykułJazz – i nie tylko w Cesenie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.