Według najnowszych danych Comtrade, w roku 2015 Holendrzy wyeksportowali 7,356 mln ton owoców i warzyw - z wielkości tej około 4,436 mln ton to eksport warzyw, a 2,920 mln ton owoców. Daje to Holandii czwarte miejsce na światowej liście największych eksporterów świeżych produktów ogrodnictwa, jednak w przypadku eksportu samych warzyw to absolutny lider na miejscu pierwszym. W eksporcie samych owoców utrzymuje pozycję dziewiątą.
Holandia to numer 1 w globalnej wysyłce przede wszystkim cebuli, buraków, warzyw korzeniowych czy brukselki. Drugie miejsce w światowym rankingu eksporterów zajmuje z wysyłką pomidorów, marchwi, pieczarek, bakłażanów i porów.
We wspomnianym roku 2015 najwięcej Holendrzy wyeksportowali cebuli – 1,334 mln ton, pomidorów – 1,032 mln ton, 424,0 tys. ton słodkiej papryki, 423,0 tys. ton marchwi, 379,0 tys. ton ogórków oraz 319,0 tys. ton gruszek i 297,0 tys. ton winogron.
Źródło: FAMMU/FAPA