Holandia nieco odstaje…

…od dynamiki światowego trendu w eksporcie owoców i warzyw. Według analiz cytowanych przez Fruit&Vegetable Facts po kilku latach słabszego wzrostu dopiero w ubiegłym roku Holandia wyrównała swój potencjał ze wskaźnikami globalnymi.
W latach 2008-2016 tempo wzrostu holenderskiego eksportu owoców i warzyw było nieco niższe od globalnego wskaźnika wzrostu. W ubiegłym roku Holendrzy wyrównali swój wynik z ogólnym. Teraz Holandia ma 10% udział w światowym eksporcie warzyw i owoców, który jest wart około 110 mld euro (wolumen – 125 mln ton, udział Holandii wynosi w nim 7%). Po Hiszpanii i Meksyku jest ona trzecim eksporterem w branży.
za: fruitandvegetablefacts.com

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNa Ukrainie najtaniej
Następny artykułKredyty preferencyjne na zakup środków do produkcji rolnej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.