Zgodnie z najnowszymi, dostępnymi danymi w roku 2014 Holandia zajęła pierwsze miejsce na światowej liście największych eksporterów warzyw. W sumie we wspomnianym roku holenderscy eksporterzy wysłali poza granicę 5,44 mln ton świeżych warzyw (dla porównania dla wszystkich państw na świecie łączny wolumen eksportu to 39,94 mln ton).
Z roku na rok wielkość eksportu holenderskich warzyw rośnie – w roku 2008 była to ilość 5,0 mln ton.
Największym powodzeniem cieszą się od lat holenderska cebula – w roku 2014 eksport zamknął się wolumenem 1,6 mln ton oraz pomidory – 1,12 mln ton. Ponadto około 588,0 tys. ton stanowiła wysyłka ogórków, 501, 0 tys. ton marchwi, 416,0 tys. ton słodka papryka oraz 175,0 tys. ton różnego rodzaju kapusty.
Źródło: FAMMU/FAPA