Tak naprawdę według najnowszych szacunków dostawy hiszpańskich owoców i warzyw do Rosji to w ujęciu ilościowym zaledwie 2% całkowitego hiszpańskiego eksportu świeżych produktów ogrodnictwa. W całym 2013 roku Hiszpanie skierowali na rosyjski rynek dokładnie 231,6 tys. ton owoców i warzyw w tym około 162,0 tys. ton stanowiły owoce, a pozostałe 69,6 tys. ton warzywa. Wśród dostarczonych owoców dominowały przede wszystkim brzoskwinie, nektarynki i morele z wynikiem prawie 68,0 tys. ton oraz cytrusy – razem 63,6 tys. ton. Niecałe 10,0 tys. ton to eksport jabłek i gruszek, a ponad 17,0 tys. ton to dostawy pozostałych owoców. Wśród wysłanych warzyw dominowały zdecydowanie pomidory.
Przy okazji tej informacji Komisja Europejska opublikowała symulację strat poniesionych przez pozostałe kraje członkowskie na skutek wprowadzonego embarga – przy czym poniższe dane dotyczą wszystkich produktów rolnych, nie tylko owoców i warzyw.
za: FAMMU/FAPA