Hiszpańskie straty straty z tytułu embarga

Hiszpania to szósty pod względem wartości poniesionych strat kraj objęty rosyjskim embargiem - łącznie eksport na rosyjski rynek produktów rolnych oszacowano na około 326 mln euro, co daje około 6,5% udział w łącznym unijnym eksporcie we wspomnianym kierunku.

Tak naprawdę według najnowszych szacunków dostawy hiszpańskich owoców i warzyw do Rosji to w ujęciu ilościowym zaledwie 2% całkowitego hiszpańskiego eksportu świeżych produktów ogrodnictwa. W całym 2013 roku Hiszpanie skierowali na rosyjski rynek dokładnie 231,6 tys. ton owoców i warzyw w tym około 162,0 tys. ton stanowiły owoce, a pozostałe 69,6 tys. ton warzywa. Wśród dostarczonych owoców dominowały przede wszystkim brzoskwinie, nektarynki i morele z wynikiem prawie 68,0 tys. ton oraz cytrusy – razem 63,6 tys. ton. Niecałe 10,0 tys. ton to eksport jabłek i gruszek, a ponad 17,0 tys. ton to dostawy pozostałych owoców. Wśród wysłanych warzyw dominowały zdecydowanie pomidory.

Przy okazji tej informacji Komisja Europejska opublikowała symulację strat poniesionych przez pozostałe kraje członkowskie na skutek wprowadzonego embarga – przy czym poniższe dane dotyczą wszystkich produktów rolnych, nie tylko owoców i warzyw.

 

za: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowy produkt o chronionej nazwie
Następny artykułDzień otwarty w Wilanowie: techniczne pokazy, nowości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.