Według FEPEX w minionym całym roku Hiszpanie wyeksportowali 12,533 mln ton owoców i warzyw, z czego około 7,199 mln ton to eksport samych owoców, a 5,334 mln ton warzyw. Do państw wspólnotowych trafiło 5,084 mln ton warzyw i 6,647 mln ton owoców. W wysyłce pozaunijnej około 551,5 tys. ton to eksport owoców, a nieco ponad 250,0 tys. ton - warzyw.
Do państw trzecich najwięcej Hiszpanie dostarczyli pomarańczy – ponad 120,0 tys. ton, niemal 100,0 tys. ton mandarynek, niecałe 64,0 tys. ton czosnku i ponad 67,0 tys. ton jabłek.
Z owoców Hiszpanie najwięcej wyeksportowali pomarańczy – 1,556 mln ton, w tym 1,435 mln ton tylko do państw unijnych oraz mandarynek – w sumie 1,464 mln ton, w tym do UE około 1,364 mln ton. Ponadto wysłąli spore ilości arbuzów – ponad 719 tys. ton, przeszło 545,0 tys. ton cytryn, 444,0 tys. ton melonów czy 407,0 tys. ton brzoskwiń.
W eksporcie warzyw dominowały jak zawsze pomidory – 907,6 tys. ton z czego niemal 890,0 tys. ton zaimportowały pozostałe kraje unijne. Ponad 743,0 tys. ton to eksport sałaty, 701,0 tys. ton to słodkiej papryki, 632,0 tys. ton ogórków, przeszło 464,0 tys. ton kapust.
Największym importerem hiszpańskich produktów ogrodnictwa pozostają niezmiennie Niemcy z ubiegłorocznym importem na poziomie 3,223 mln ton (w tym 1,877 mln ton to owoce a 1,345 mln ton warzywa), następnie 2,235 mln ton to import francuski, 1,547 mln ton brytyjski i ponad 1,03 mln ton holenderski. Według danych FEPEX Polska zaimportowała w roku 2016 w sumie 563,3 tys. ton owoców i warzyw, z czego ponad 345,0 tys. ton stanowiły hiszpańskie owoce, a 217,8 tys. ton warzywa.
Źródło: FAMMU/FAPA