W minionym roku łączne zbiory ogórków w krajach Unii Europejskiej to 2,781 mln ton, a warzywa te uprawiane były w UE na łącznej powierzchni 52,28 tys. ha. Największym unijnym producentem ogórków jest Hiszpania z ubiegłorocznym wynikiem 754,4 tys. ton (około 29% udział w unijnej produkcji), a warzywa te uprawiane są w tym kraju na obszarze 8,1 tys. ha.
Co ciekawe na drugim miejscu wśród unijnych producentów zagościła Polska – gdzie ubiegłoroczne zbiory oszacowano na około 514,0 tys. ton (przy czym pod uwagę wzięto zbiory zarówno ogórków spod osłon jak i tych gruntowych), a obszar upraw to 14,8 tys. ha. Polski udział w unijnych zbiorach ogórków oszacowano na około 18,4%. Na trzecim miejscu w roku 2014 znalazła się Holandia ze zbiorami na poziomie 400,0 tys. ton i kolejno Niemcy z wynikiem ponad 223,0 tys. ton oraz Rumunia – niecałe 147,0 tys. ton. Średnie unijne plonowanie wyniosło w minionym roku około 5,32 ton/ha.
Źródło: FAMMU/FAPA