W roku 2013 Hiszpania była największym dostawcą słodkiej papryki na unijny rynek. Z łącznej ilości 1,17 mln ton zaimportowanej przez UE około 43,4% to papryka pochodząca właśnie z Hiszpanii. Pozostałe ilości sprowadzono między innymi z Holandii – około 35,4% dostaw oraz Maroka – około 7%.
W sumie w omawianym okresie minionego roku Hiszpania wyeksportowała do pozostałych państw unijnych łącznie 518,2 tys. ton papryki o wartości 474,6 mln euro- co oznacza, ze średnia cena eksportowa za ten hiszpański produkt kształtowała się na poziomie 1,44 euro/kg.
Dostawy holenderskiej papryki to ilość 395,4 tys. ton za sumę 774,3 mln euro – średnia cena to około 1,96 euro/kg. Natomiast dostawy z Maroka to wielkość około 76,3 tys. ton za sumę 74,8 mln euro. Największym importerem słodkiej papryki w minionym roku byli Niemcy – zakupili oni 337,6 tys. ton oraz Brytyjczycy sprowadzając w sumie niecałe 170,0 tys. ton tego warzywa. Na trzecim miejscu pod względem importu znalazła się Francja z wynikiem ponad 117,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA