Największe zakupy polskich pomidorów zrobiła W. Brytania (10,37 tys. t), za nią uplasowały się Hiszpania (8,25 tys. t) i Niemcy 5,33 tys. t). Na Białoruś przypadło 28,886 tys. t tych warzyw. Największy przyrost eksportu nastąpił do Grecji (o 265%, do 3,077 tys. t), Rumunii (o 120%, do 2, 42 tys. t) i Szwecji (o 70%, do 1,817 tys. t) .
Pomidory znajdują się grupie najliczniej sprowadzanych do Polski produktów (142 tys. t) – wraz z bananami (305 tys. t), pomarańczami (158 tys. t), arbuzami (131 tys. t) i cytrynami (100. tys.t). Z W. Brytanii nie importowaliśmy tych warzyw, z pozostałych wymienionych krajów import przedstawiał się następująco – z Hiszpanii 52,260 tys. t, z Niemiec – 13,880 tys. t. Import pomidorów z Holandii wyniósł 38,852 tys. ton. Zwiększył się on o 16% w porównaniu do poprzedniego. W większości były to odmiany gałązkowe i groniaste. Natomiast nasz eksport do tego kraju osiągnął 3,732 tys. ton.
W ubiegłym roku spadły dostawy na nasz rynek pomidorów z Niemiec (o 31%) oraz z Francji (tez o 31%, do poziomu 13,697 tys. t). Natomiast mocno wzrosły one z Turcji (o 250% – do poziomu 10,932 tys. t), Portugalii (o 62%, do 3,245 tys. t), Belgii (o 83%, do 2,31 tys. t), Ukrainy (o 31%, do 2,791 tys. t).
za: Eurostat
pg