Handel zagraniczny Polski w II półroczu 2013

Do statystyk polskiego handlu produktami ogrodniczymi zamieszczonymi w tej zakładce 25 marca dodajemy jeszcze kilka liczb uzupełniających obraz naszego handlu zagranicznego w ostatnich miesiącach.
Z danych Eurostatu wynika, że od lipca do grudnia 2013 roku najbardziej zwiększył się eksport pomidorów świeżych – o 8,7% do poziomu 64,3 tys. t., z czego w największym stopniu, bo aż o 45% (33,4 tys. t) wzrosła sprzedaż do Federacji Rosyjskiej. Biorąc pod uwagę ostatnie 5 lat, była to najwyższa wielkość eksportu pomidorów z Polski jeśli chodzi o ten okres. Z drugiej strony największą dynamiką spadku charakteryzowała się sprzedaż ogórków oraz cebuli.
Dane handlowe wskazują, że eksport cebuli, szalotki, czosnku i porów łącznie w drugiej połowie 2013 r zmniejszył się o 37% do poziomu 41 tys. t. Wywóz ogórków z Polski uległ natomiast zmniejszeniu w relacji rocznej o 49% do 4,5 tys. t. Wpływ na spadek eksportu miało przede wszystkim zmniejszenie podaży warzyw gruntowych na rynku krajowym.
Zbiory, zgodnie z danymi GUS, w 2013 roku obniżyły się średnio o 4,3%. Mimo spadku wolumenu sprzedaży zagranicznej, w notowanym okresie nastąpiła wyraźna poprawa sytuacji cenowej, która była spowodowana nie tylko zmianami podąży na rynku lokalnym (krajowym) ale również nienajlepszą sytuacją podażową w innych krajach europejskich.
Za:portalspozywczy.pl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKrakowianin zasadzi jabłonie na Ukrainie
Następny artykułZgaś światło i świętuj Godzinę dla Ziemi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.