Dobra pogoda i większa powierzchnia upraw sprawiły, że w 2014 r. zbiory warzyw były o 15,2 proc. wyższe niż w ub.r. i wyniosły 4,6 mln ton. Najbardziej wzrosły zbiory buraków, kalafiorów, kapusty i cebuli. Rekordowo obrodziły też jabłka - poinformował w piątek GUS.
Największy wzrost zbiorów oszacowano dla warzyw takich jak pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne.
Szacuje się, że łączna produkcja kapusty w 2014 r. wyniosła ponad 1,1 mln t, tj. o 17, proc. więcej niż w roku ubiegłym. Zbiory kalafiorów wyniosły 247 tys. t i były o 17,5 proc. wyższe niż w roku 2013. Produkcję cebuli w bieżącym roku ocenia się na ok. 636 tys. t, tj. o 15,4 proc. więcej w porównaniu do zbiorów roku ubiegłego.
Marchwi zebrano szacunkowo 822 tys. t (o 10,8 proc. więcej od uzyskanej w 2013 r.), a produkcja buraków ćwikłowych – 354 tys. t (o 18,7 proc. więcej).
Najmniejszy wzrost produkcji, odnotowano natomiast w przypadku pomidorów, które bardzo dobrze obrodziły w 2013 r. .
W 2014 r. zbiory pomidorów oceniono na 274 tys. t, czyli tylko trochę wyżej niż w ub.r. Zbiory ogórków były o ponad 7 proc. wyższe i wyniosły 272 tys. ton.
W bieżącym roku odnotowano kolejny rekord produkcji owoców z drzew. Zbiory zostały oszacowane na ponad 3,6 mln t, tj. o ok. 3,0 proc. więcej od rekordowej produkcji ubiegłorocznej i o ponad 44 proc. więcej od średnich zbiorów z lat 2006 – 2010. Na tak wysokie wyniki wpłynęły przede wszystkim tegoroczne rekordowe zbiory jabłek.
Szacuje się, że produkcja jabłek w bieżącym roku była o 3,7 proc. wyższa od bardzo wysokiej ubiegłorocznej i aż o blisko 50 proc. wyższa od średniej z lat 2006- 2010. Eksperci GUS ocenili zbiory jabłek na ok. 3,198 mln t. „O uzyskaniu rekordowej produkcji jabłek zadecydowało przede wszystkim wyjątkowo wysokie plonowanie większości odmian oraz wchodzenie w okres pełnego owocowania nowo założonych plantacji. Do szacunku produkcji owoców z drzew, podobnie jak w latach poprzednich, włączono powierzchnię uprawy tego gatunku z ogrodów przydomowych oraz upraw poza sadami” – wyjaśnia GUS.
Zbiory gruszek w 2014 roku wyniosły około 74 tys. t, tj. o 1,7 proc. mniej niż w poprzednim sezonie. Plonowanie tego gatunku drzew było wyższe od ubiegłorocznego, lecz ograniczeniu uległa powierzchnia uprawy.
Produkcja śliwek w 2014 r. została oszacowana na 107 tys. t, tj. o 4,7 proc. więcej od zbiorów roku poprzedniego. Plony śliwek były zdecydowanie wyższe od ubiegłorocznych, zanotowano natomiast znaczne różnice w plonowaniu poszczególnych odmian śliw.
Zbiory wiśni w bieżącym roku wyniosły 178 tys. t i były o 5,4 proc. niższe od ubiegłorocznych. Tegoroczna produkcja wiśni byłaby zdecydowanie wyższa, gdyby nie wystąpiły problemy ze zbytem tego gatunku owoców – niektórzy sadownicy zaniechali ich zbioru, z uwagi na niską cenę skupu.
Produkcja czereśni wyniosła ok. 49 tys. t, tj. o 2,0 proc. więcej niż w 2013 r.
Łączne zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych wyniosły w bieżącym roku 568 tys. t i były o 6,4 proc. niższe od ubiegłorocznych, jednak o blisko 11 proc. wyższe od średnich zbiorów z lat 2006 – 2010. W porównaniu do roku 2013 zanotowano jedynie wzrost produkcji truskawek i malin.