W omawianym sezonie 2014/2015 największy spadek produkcji odnotowano w Bułgarii – o ponad 40%, Włoszech – o 20% oraz we Francji – o 16%. Największym unijnym producentem winogron są Włochy z tegosezonowym wynikiem 960,0 tys. ton wobec 1200 tys. ton w poprzednim sezonie. W bieżącym sezonie łączna konsumpcja we wszystkich krajach UE to około 2,03 mln ton, a około 23% stanowi konsumpcja winogron importowanych z półkuli południowej – głównie w pierwszym półroczu. Największym unijnym konsumentem są Włosi, a tuż za nimi plasują się Niemcy, Brytyjczycy, Grecy, Hiszpanie, Francuzi i Rumuni.
Kraje unijne są netto importerem winogron – w poprzednim sezonie wielkość zakupów wyniosła ponad 567,0 tys. ton z czego najwięcej, bo około 167,0 tys. ton stanowiły owoce z RPA i Chile – po ponad 140,0 tys. ton. Spore ilości to owoce sprowadzone z Peru – ponad 55,0 tys. ton czy też z Indii, Egiptu i Brazylii. Największe ilości importowanych owoców kierowane są na rynek holenderski, niemiecki i brytyjski. W minionym sezonie 2013/2014 unijny eksport winogron do państw trzecich oszacowano na 141,3 tys. ton, z czego najchętniej wysyłano towar do Rosji – prawie 42,0 tys. ton oraz do Szwajcarii i na Białoruś. Natomiast w przypadku eksportu do pozostałych państw wspólnotowych najwięcej winogron wysłali Włosi – w sumie niecałe 501,0 tys. ton, w tym ponad 115,0 tys. ton do Niemiec, Francji – ponad 100,0 tys. ton oraz do Polski – 58,0 tys. ton.