W bieżącym roku o 2% wzrosła powierzchnia upraw truskawek we Francji i wynosi obecnie 3,28 tys. ha. W porównaniu do roku poprzedniego o 1% wzrośnie tegoroczna produkcja, ale za to o 10% zmniejszy się wobec średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat. Wstępne szacunki dla francuskich zbiorów truskawki w bieżącym roku to 59,4 tys. ton.
Francja wśród państw unijnych ze swoją produkcją truskawek plasuje się z około 5% udziałem. Największym ich producentem jest Hiszpania z około 26% udziałem w unijnej produkcji oraz Polska z około14%. W minionym, 2014 roku Francuzi wyeksportowali 13,9 tys. ton świeżych truskawek, a zaimportowali w tym samym okresie 86,5 tys. ton. Owoce te wysłano głównie do Włoch – 4,0 tys. ton i Niemiec – 2,6 tys. ton. W imporcie dominowały natomiast owoce unijne – najwięcej ich zakupiono w Hiszpanii – niecałe 65,0 tys. ton i Belgii – 7,3 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA