W bieżącym roku spodziewana produkcja pomidorów szklarniowych we Francji powinna wynieść 227,5 tys. ton i będzie niemal identyczna wobec danych za rok poprzedni. Łączny obszar upraw tych warzyw w szklarniach oszacowano na 1950 ha.
Największym regionem produkcyjnym dla pomidorów szklarniowych we Francji jest południe kraju – prawie 206,0 tys. ton oraz południowy wschód – około 124,0 tys. ton tych warzyw. W całym 2013 roku łączny wolumen eksportu pomidorów szklarniowych z Francji wyniósł 233,8 tys. ton, a wielkość ich importu osiągnęła 558,4 tys. ton. W przypadku eksportu zdecydowana ilość – ponad 221,0 tys. ton to pomidory wysłane państw unijnych – a najwięcej to eksport do Niemiec – ponad 78,0 tys. ton. Natomiast w przypadku importu do Francji najchętniej sprowadzane były warzywa z państw trzecich – niecałe 324,0 tys. ton oraz 234,5 tys. ton z pozostałych państw członkowskich (najwięcej z Hiszpanii –prawie 150,0 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA