Francuski rynek pomidora

W bieżącym roku spodziewana produkcja pomidorów szklarniowych we Francji powinna wynieść 227,5 tys. ton i będzie niemal identyczna wobec danych za rok poprzedni. Łączny obszar upraw tych warzyw w szklarniach oszacowano na 1950 ha.
Największym regionem produkcyjnym dla pomidorów szklarniowych we Francji jest południe kraju – prawie 206,0 tys. ton oraz południowy wschód – około 124,0 tys. ton tych warzyw. W całym 2013 roku łączny wolumen eksportu pomidorów szklarniowych z Francji wyniósł 233,8 tys. ton, a wielkość ich importu osiągnęła 558,4 tys. ton. W przypadku eksportu zdecydowana ilość – ponad 221,0 tys. ton to pomidory wysłane państw unijnych – a najwięcej to eksport do Niemiec – ponad 78,0 tys. ton. Natomiast w przypadku importu do Francji najchętniej sprowadzane były warzywa z państw trzecich – niecałe 324,0 tys. ton oraz 234,5 tys. ton z pozostałych państw członkowskich (najwięcej z Hiszpanii –prawie 150,0 tys. ton). 
Źródło: FAMMU/FAPA  

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUnijny eksport na Ukrainę
Następny artykułPrzechodzą ulewy, które mogą spowodować powódź

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.