Według najnowszych raportów z początku lipca bieżącego roku, tegoroczne zbiory brzoskwiń i nektarynek we Francji oszacowano na 205,6 tys. ton – to o 5% mniej wobec roku poprzedniego i aż o 15% mniej wobec średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat. Ze wspomnianej ilości około 108,0 tys. ton stanowią tegoroczne zbiory brzoskwiń, a około 92,4 tys. same nektarynki. W sumie we Francji owoce te uprawiane są na obszarze 9,5 tys. ha.
W minionym roku Francuzi wyeksportowali łącznie 46,8 tys. ton brzoskwiń i nektarynek a zaimportowali w tym samym czasie 165,3 tys. ton tych owoców. Najwięcej brzoskwiń i nektarynek sprowadzono z Hiszpanii – przeszło 150,8 tys. ton, wysłano zaś do Belgii – 10,7 tys. ton.
W przypadku prognozowanych zbiorów moreli – w roku 2016 oszacowano je na 111,3 tys. ton, czyli zdecydowanie mniej niż w roku minionym – spadek o 30% wobec roku 2015 i o 29% wobec średnich zbiorów z ostatnich pięciu lat. Morele we Francji uprawiane są na powierzchni 12,1 tys. ha – o 1% większej niż przed rokiem. W przypadku tych owoców eksport przewyższa import, a w roku poprzednim wyeksportowano około 52,7 tys. ton moreli, podczas gdy sprowadzono ich 20,4 tys. ton. Najchętniej francuskie morele sprowadzane były przez Niemców – 21,1 tys. ton oraz Włochów – niecałe 11,0 tys. ton. W przypadku importu tych owoców około 18,2 tys. ton pochodziło z Hiszpanii.
Przy okazji lipcowej prognozy zaprezentowano także dane dla tegorocznych zbiorów czereśni – w sumie będzie to około 35,4 tys. ton – również spadek wobec roku poprzedniego o 16%. Owoce te są w niewielkiej ilości we Francji eksportowane, podobnie zresztą jak i importowane. W sumie w roku minionym eksport zamknął się wielkością 4,6 tys. ton, a import nieco ponad 8,0 tys. ton.
za: FAMMU/FAPA
pg
pg