W bieżącym roku wstępne dane szacunkowe dla francuskiej produkcji moreli to około 165,7 tys. ton – czyli o dokładnie 6% mniej wobec danych produkcyjnych za ubiegły rok, ale za to o 6% więcej wobec średniej wielkości zbiorów z lat 2009-2014. Łączny tegoroczny obszar upraw moreli to 12,1 tys. ha – o 1% mniej niż przed rokiem i o 7% mniej niż przez ostatnich pięć lat.
Największym regionem produkcyjnym dla francuskich moreli jest Region Rodano-Alpejski z tegorocznym wynikiem 96,6 tys. ton.
W minionym roku Francuzi zdecydowanie więcej wyeksportowali niż zakupili zza granicy moreli – wielkość eksportu to 64,2 tys. ton, a importu odpowiednio 17,7 tys. ton. Najwięcej tych owoców wysłano do pozostałych państw UE – 58,3 tys. ton, w tym 26,5 tys. ton do samych tylko Niemiec.
W imporcie dominowały owoce unijne – 16,1 tys. ton, w tym głównie morele hiszpańskie z wynikiem 14,5 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Agreste Conjoncture