W tym sezonie powierzchnia uprawy tego warzywa wzrosła o 2% (2,8 ha) i pod szkłem znajdzie się 500 ha cukinii. Produkcja polowa wzrosła tylko nieznacznie, ale osiąga 2000 ha. Tylko uprawy pod niskimi osłonami zanotowały niewielki spadek (1%). Francuskie Ministerstwo Rolnictwa prognozuje wzrost zbiorów cukinii o 12 % w stosunku do 2013 - kiepskiego ze względu na zimna wiosnę.
Francuskie uprawy tego warzywa są skoncentrowane na południowym wschodzie kraju ( 477 ha w gruncie i wszystkie szklarniowe) oraz na południowym zachodzie.
Mimo kryzysu finansowego, Francuzi nie tną wydatków na żywność. Ryby, skorupiaki, owoce i warzywa są uważane za priorytet . Od początku roku wydatki na świeżą żywność wzrosły nawet od 1,5 do 2 % w kategorii produktów tradycyjnych. Jednym z powodów powrotów do świeżych produktów jest uświadomienie sobie, że są one od pięciu do sześciu razy tańsze niż gotowy posiłek – na przykład starta marchew jest 10 razy droższa w delikatesach niż na straganie.
Za: Hortidaily
pg
pg